top of page

Slik oppfatter jeg ME /CFS

Ingen har alle svar om ME, det forskes verden over. Her vil jeg dele kort noe av det jeg tror etter å ha erfart og lært mye om det siden jeg fikk det i 2004.

 

Jeg tror det er summen av mange faktorer som bidrar til at noen får ME, og at det ofte er en virusinfeksjon som utløser det. 

Og fordi kroppen allerede er overlesset av stress og kanskje har utviklet svakheter i immunforsvaret av diverse grunner (kan være stress, arv, vaksiner etc), så får den ikke reparert seg igjen. I stedet henger systemet seg i en kronisk beredskap og en pågående betennelse i sentralnervesystemet. Dette påvirker videre alle systemer i kroppen, og slik blir det en mengde diffuse og ulike symptomer som kommer i større og mindre grad. Det største kjennetegnet er dog den gjennomtrengende utmattelsen og den urimelige lange restitusjonstiden etter aktivitet.

Hva hjalp meg ?

 

Det var mange faktorer som bidro til at jeg kom ut av ME. 

Jeg har skrevet om reisen i boka mi "Ut i det fri". 

Kort fortalt var den viktigste faktoren å forløse stress som påvirket det autonome nervesystemet i kroppen. Her er det mange veier til Rom. Jeg legger ved en liste underst over ressurser jeg har hatt hjelp av. Jeg tror ikke det er en fasit over eksakt rekkefølge og type terapi og metode, men jeg tror en fellesfaktor er å leve i pakt med seg selv og forløse lagret stress og uprosesserte traumer (må ikke være tragisk store slik man fort kan tenke. Det handler om alt som har bidratt til at kroppen går i beredskap / overlevelsesmodus). 

I tillegg handlet det mye om for meg å komme tilbake til min egen kjerne, den jeg virkelig er. Slik at jeg ikke fortsatte med de strategiene jeg hadde brukt store deler av livet, men som egentlig var en stressreaksjon og bidro til mer stress i livet nå. Det å komme nærmere min sjel og min essens, det å leve ut det som er helt meg, det var også viktig. Jeg måtte ta et valg om å stole på det jeg kjente inni meg, snarere enn det andre fortalte var riktig og viktig. Det å følge hjertet ble en ny veiveiser for meg, som har gitt meg et enormt rikt liv og flyt på et nivå jeg ikke visste fantes før jeg ble syk.

Så alt i alt har ME vært en gave i forkledning, i svært grått papir. 

I dag har jeg en kropp som fungerer bra så lenge jeg holder meg i balanse og er i kontakt med mitt indre. Jeg bruker de metodene og den levemåten jeg har lært, fordi det er en livsstil og en måte å holde nervesystemet i balanse i stedet for å falle tilbake i stress og press og det å leve på kant med seg selv. Da trives kroppen min, og livet har blitt utrolig interessant og magisk av å leve fra hjertet og det autentiske stedet i meg. Jeg tror at utvikling aldri stopper, vi har stadig mer å lære og oppdage.

Jeg kan si at ME er ikke aktivt hos meg, men det kan komme sympotmer hvis jeg over tid blåser helt i meg selv og går i masse stress uten å ta tak i det som oppstår i meg da. På en måte kan jeg si at ME er underliggende, fordi det er det svake leddet kroppen kan reagere med hvis jeg lever på tvers av meg selv og et balansert liv. På en annen side kan jeg si at det er en gave å bli påminnet av kroppen hvis jeg skulle glemme det jeg har lært eller slutter å bry meg om mine behov og grenser. Jeg merker at å leve i kontakt med kroppen, følelser, hjerte og sjel er en bærekraftig vei som skaper et stødig fundament for god helse og utvikling.

gioc-village-waterfall-5689446_1280.jpg

Flere Ressurser

Jeg har fått mye hjelp og prøvd mange ting underveis i min tilfriskning.

Her er en liste over noen behandlingstyper og perspektiver jeg selv har hatt nytte av underveis, og i bolker her og der utfra hvor jeg har vært og hva jeg har hatt behov for. 

Den fysiske kroppen trenger også støtte underveis, og mange ulike fysiske behandlinger kan støtte opp om helbredelse og restitusjon. Jeg har også trengt å kutte ut visse matvarer, selv om det ikke var noen hovedting for meg.

Alt i alt er det likevel det å løse opp i underliggende energetisk stress og uprosesserte følelser og traumer som har hjulpet meg mest. Det å øke kapasiteten i nervesystemet og det å komme i nær kontakt med meg selv og min sjel har også vært essensielt. Å lære å stole på meg selv, skape sunne relasjoner og være i et bærekraftig miljø har også vært svært viktig.


Ved å se på helheten i mennesket, kan man best finne veien til heling og Livskraften til hver enkelt.  
Mange ulike ting og perspektiver kan bidra til det!


Husk at du kun trenger å ta ett skritt av gangen. 

Stol på din egen intuisjon og indre veiviser om hva du trenger!

Tilnærminger
jeg har hatt mye nytte av på ulike steder av reisen, i tillegg til utdanninger og kurs

  • EFT og TFT-terapi   www.tftnorge.no (har en oversikt over terapeuter i Norge)

  • Healingkoden  www.dralexanderloyd.com

  • Refleksologi med funksjonell Nevrologi v. Ronny Eilertsen, Larvik (regulerer nervesystemet ved fysisk behandling)

  • Irene Lyon, Nervesystem-ekspert, www.irenelyon.com

  • Integralterapi og Reading v. Trine Bjørgan Høiberg (løser traumer på en helhetlig måte, gir reading av sjelen slik at du kan komme nærmere din vei)

bottom of page